10 Mart 2014 Pazartesi

Host,Domain,IP,Server,İnternet Nedir ?



Host: Alan adlarırın barındığı yerdir.Dosyalarınız internet üzerinden barındığı yer olarak ta tanımlana bilir.Hosting lerin domain ile ilişkilendirilmesi DNS ile olur her şirketin farklı DNS leri vardır.

Domain: Domain web sitesinin tanımlandığı ve ulaşıldı isimdir.Şu ana kadar bilinenler .com .net .org gibidir fakat alna adları idrase bunları yereli bulmamış ve .info .biz ve .museum gibi aln adları çıkartmıştır.
Alan Adları kesinlikle satın alınamaz.Sadece kiralanır 1 ila 100 yıl arasında.

Domainler sonlarındaki .com .net ve .org gibi uzantılara göre sınıflandırılır

.com----> ticari amaç için kurulan siteler için kullanılır
.net----> network açılımıdır. bilgilendirme we internet hakındaki ticari amaclı siteler içindir
.org----> ise ticari amaç gütmeyen sitelerdir.

Her ülkeye göre domain adları vardır
Türkiyede .com.tr org.tr --- yani .tr uzantılı alan adları ODTU idaresindedir ve sadece www.nic.tr alınabilir


IP:
Internet'te her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adresi vardır. Bir IP adresi, noktalarla ayrılan dört rakamdan oluşur; örneğin sizin ip adresiniz, '88.244.250.124' şeklindedir. Bir bilgisayarın IP adresi varsa, Internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulur. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz. Ancak bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan her bir IP adresine karşılık gelen alan adları verilmiştir. Çoğu Internet Servis Sağlayıcılarda bulunan özel sunucu bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları - Domain Name Server- DNS) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi İP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. Internet'te trafiğin işlemesi bu IP adreslerine bağlıdır. Böylece hiçbir karışıklık olmaz.Siz de Internet'e bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanıyor. Ancak çoğu kullanıcının İP adresi dinamiktir, yani servis sağlayıcınızda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir.Bazı IP adresleri sabittir (static ip), yani IP adresleri hiç değişmez. Türk Telekom yakın bir geçimişte isteyen ADSL kullanıcılarına sabit ip adresi hizmeti vermeye başlamıştır. 

Server: 
Sunucu (söylemeye alışık olduğumz şekliyle: Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel isimdir. Burada temel nokta, sunucuların bir bilgisayar ağına bağlı olması.
Donanımsal olarak sunucuların, sorunsuz çalışmak üzere inşaa edilmiş, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet eden bilgisayar sistem(ler)i olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, PC Labs'ın bulunduğu bilgisayar sistemi bir sunucudur ve bu bilgiler Internet aracılığı ile siteyi ziyaret edenlere bilgiler dağıtılır/paylaşılır. Bilgisayar sunucularının yanında, yazılım sunucuları da mevcut. Örneğin, MySQL Server bir veritabanı sunucu yazılımıdır ve bunu bir sunucuya yüklediğimiz zaman bu sunucuya genellikle database server (veritabanı sunucusu) deriz.


 İnternet:
İnternet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır.TDK, İnternet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir.İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağla devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır. İnternet üzerinden oyunlar da oynanabilir.İnternet'in kökeni, hataya dayanıklı, sağlam ve özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından 1960 yılındaki araştırmalara dayanır. 1980'lerde Ulusal Bilim Vakfı tarafından yeni bir ABD omurgasının finansmanı için toplanan özel fonlar, dünya çapında katılım ve birçok özel ağın birleşmesine neden olmuştur. 1990'larda uluslararası bir ağın yaygınlaşması ile internet, modern insan hayatının temelinde yer almıştı

0 yorum:

Yorum Gönder